
 

THE CORPORATION OF THE TOWN OF KINGSVILLE 
 

BY-LAW 127-2017 
 

 
Being a By-law to Regulate the Height, Location and Description of 

Fences by the Corporation of the Town of Kingsville  
 

WHEREAS Sections 11(1), 7 and 15(4) of the Municipal Act, S.O. 2001, c. 25, as 
amended, authorizes municipalities to pass by-laws respecting fences which 
includes the authority to prescribe the height and description of fences on all 
properties and to require owners of privately-owned outdoor swimming pools to erect 
and maintain fences and gates around such swimming pools; 
 
NOW THEREFORE, the Council of The Corporation of the Town of Kingsville enacts 
as follows: 

PART I 
 

INTERPRETATION 
 

1.1 In this by-law: 
 

(1) "Building" shall mean any structure greater than 108 square feet, 
whether temporary or permanent, used or intended for sheltering any 
use or occupancy but shall not include a fence, travel trailer, camping 
trailer, truck camper, motor home or tent; 

 
(2) "Chief Building Official" shall mean the officer or employee of the 

Town charged with the duty of enforcing the provisions of the Ontario 
Building Code Act and the provisions of this By-law; 

 
(3) "Corner lot" shall mean a lot situated at the intersection of or abutting 

upon, two or more streets provided that the angle of intersection of 
such streets is not more than one hundred and thirty-five (135) 
degrees and each of which is at least 30 feet wide; where such 
intersecting sides are curved, the angle of intersection of the adjacent 
sides shall be deemed to be the angle formed by the intersection of 
the tangents to the street lines, drawn through the extremities of the 
front lot line and the exterior lot line; 

 
(4) "Council" shall mean the Council of The Corporation of the Town of 

Kingsville;  
 
(5) "Dwelling" shall mean a building, occupied or designed to be 

occupied, exclusively as a home, residence or sleeping place by one 
or more persons; 

 
(6)  "Fence" shall mean any continuous barrier made of chain, wood, 

stone, masonry, lattice work, screen or other similar material used to 
enclose or divide in whole or in part a yard or other land or 
constructed, installed along the perimeter of lands so as to give the 
inference that the barrier is intended to delineate the boundaries of 
the lands and also includes a privacy screen as defined in this By-law. 
Any berm, retaining wall or other such man-made structure upon 
which a fence is built shall be deemed to be part of the fence; 

 
(7)  "Front yard" shall mean that part of any lot extending across the full 

width of the lot and lying between the street and the nearest wall of 
any dwelling or other main building located on the lot; 

 
(8) "Gate" shall include a door or other device constructed to be self-

closing and with a self-latching device that may be opened to gain 
access to an area enclosed by a fence; 

 



 

(9) “Height” shall mean the vertical distance between the grade level 
adjacent to the fence and the highest point of the fence but does not 
include the fence posts; 

 
(10) “Lot” shall mean any parcel or tract of land described in a deed or 

other instrument legally capable of conveying land; 
 

(11) “Open type construction” means a fence constructed so that at least 
one half of the vertical surface area is open space, enabling a clear 
view through such fence, including material such as wrought iron or 
chain link; 

 
(12) “Owner” shall include any person who has lawful possession of any 

lands or premises; 
 

(13) “Permit” shall mean a permit issued by the Chief Building Official 
certifying approval of plans for swimming poll fences; 

 
(14) “Person” shall mean an individual, firm or corporation, or any group or 

association of individuals; 
 

(15) “Privacy screen” means a visual barrier used to shield any part of a 
yard from view from any adjacent yard, parcel or Highway; 

 
(16) “Rear yard” shall mean that part of any lot extending across the full 

width of the lot and lying between the rear boundary of the lot and the 
nearest wall of any dwelling or other main building located on the lot; 

 
(17) “Side yard” shall mean that part of any lot that is not part of the front 

yard or rear yard lying between the side lot line and any dwelling of 
other main building located on the lot; 

 
(18) “Sight visibility triangle” means the triangular space included 

between the street lines for a distance of 9.14 m from the point of 
intersection or 4.57 m where an alley intersects another alley or where 
an alley intersects a street or where private driveway intersects a 
street and or sidewalk; 

 
(19) “Street” shall mean a common and public street, road, highway or 

commons vested in the municipality, the county, the province or any 
other public authority having jurisdiction over the same and includes a 
bridge or any other structure forming part of a street on, over or 
across where a street passes, including a private road or alley; 

 
(20) “Swimming pool” shall mean any manmade structure that may be 

used to contain water for the purpose of swimming, wading or bathing 
purposes but shall not include: 

 
a) a manmade pond; 
b) irrigation lagoon that is used for agricultural purposes; 
c) a temporary excavation below the water table; or 
d) a portable wading pool that is emptied after each use; 

 
(21) “Swimming pool fence” shall mean any fence that encloses in whole 

or in part, a swimming pool, and includes any temporary enclosure 
erected during the construction of any swimming pool and includes a 
gate attached to the fence; 
 

(22) “Temporary enclosure” shall mean a device that is intended to 
temporarily perform the functions of a fence, and is subject to the 
approval of the Chief Building Official; 
 

(23) “Through lot” shall mean a lot that is not a corner lot and has 
frontage on more than one street, in which case, the front yard 
requirements contained herein shall apply on each street;  

 
(24) “Town” shall mean The Corporation of the Town of Kingsville; 



 

(25) “Waterway” shall mean a natural or manmade channel, body or 
stream of water; 
 

(26) “Zone” shall mean an area as delineated on a zoning map schedule 
and established and designated by any by-law passed under Section 
34(1) of the Planning Act, R.S.O. 1990, c.P.13. 

 

PART II 
 

GENERAL 
 
2.1 No person shall erect or cause to be erected a swimming pool fence without 

first obtaining a permit from the Chief Building Official. The charge for such 
permit shall be in accordance with the Fees By-law, as amended. 

 
2.2 No person shall construct or reconstruct or cause to be constructed or 

       reconstructed any fence that is not in compliance with this by-law. 
 

2.3 No person shall use or cause to be used razor wire, barbed wire or any other 
similar material in the construction of any fence unless specifically permitted 
by this by-law. 

 
2.4 No person shall use, or cause to be used, electric current as a part of or in 

conjunction with any fence unless specifically permitted by this by-law. 
 
2.5 No person shall post or exhibit placards, playbills, posters or graffiti on any 

fence. 
 
2.6 No person shall erect a fence that is not uniform in appearance on each side. 
 
PART III 

 
   GENERAL PROVISIONS – RESIDENTIAL ZONES 
 

3.1 (1) No person shall construct, erect, maintain or permit to be constructed, 
erected or maintained on any property zoned Residential, a fence which 
exceeds a height of 1.83 m in any rear yard , interior or exterior side yard. 

 
 (2) No person shall construct, erect, maintain or permit to be constructed, 

erected or maintained on any property zoned Residential, a fence which 
exceeds a height of 0.91 m in any designated front yard. 

 
 (3) Notwithstanding Sections 3.1(1) and 3.1(2) above, fences shall be 

required to comply with all sight visibility triangle regulations as set out in 
this by-law. 

   
3.2 Notwithstanding Section 3.1, but subject to the provisions of Section 3.9 and 

Section 6.3 of this by-law:  
 

a) archways forming part of an entrance may exceed the height 
restrictions to a maximum of  2.3 m; 
 

b) decorative items on structural posts may exceed the prescribed 
height restrictions to a maximum of 15.2 cm; 

 
c) a fence may be erected to enclose a tennis court or similar private 

sports facility, not including a pool that is: 
 

i. no higher than  3.66 m; 
 

ii. constructed of chain link with adequate posts, support 
wires and bracing of a corrosive resistant or treated 
material; and is 

 
iii. not closer than 0.61 m to any property line; and 

 
 



 

d) a boundary fence in side yards or rear yards may be 2.13 m in 
height provided any portion of the fence over  1.83 m is of open 
type, decorative construction.  

 
3.3 In a Residential zone  which permits semi-detached or townhouse  dwelling 

units, privacy screens are permitted when erected upon a deck or platform in a 
rear yard which is permitted provided: 
 

a) the maximum height of the privacy screen shall be  1.83 m 
measured from the floor of the deck; 
 

b) the maximum projection of a privacy screen or fence from the 
building shall be 3.66 m; 

 
c) a privacy screen shall be set back  a minimum of   0.91 m from any 

property line; and 
 
d) no privacy screen on a corner lot shall  extend closer to the street 

than the main wall of the building nearest the street. 
 

SWIMMING POOL FENCES 
 
3.4  Every owner of a lot on which a swimming pool is located shall construct and 

maintain, or cause to be constructed and maintained, a swimming pool fence. 
 
3.5 Every person who constructs, or causes to be constructed, a swimming pool 

fence shall construct the swimming pool fence so as to prevent access under, 
over or through the fence except by way of a gate. 

 
3.6  No person shall construct or cause to be constructed a swimming pool fence, 

unless such swimming pool fence complies with the following regulations: 
 

a) The minimum required height of a swimming pool fence shall be 
1.22 m as measured from the grade level outside and immediately 
adjacent the swimming pool fence; 
 

b) The maximum permitted height of a swimming pool fence shall be 
1.83 m; 

 
c) Every swimming pool fence shall be constructed so that all 

horizontal or diagonal structural members of the fence are located 
on the pool side of the fence and the swimming pool fence shall not 
have openings, holes or gaps large enough to facilitate climbing; 

 
d) If a swimming pool fence is to be constructed of chain link material, 

the chain link material shall have an open diamond mesh not 
exceeding  3.81 cm; 

 
e) A dwelling or building may be utilized as part of a swimming pool 

fence; 
 
f) Every swimming pool gate shall be equipped with a self-closing/self 

latching device on the top of the gate on the swimming pool side of 
the gate; 
 

g) Section 3.6 (g) shall not apply to the door of any dwelling or 
building which forms part of the enclosure; 

 
h) Nothing shall be placed at or near the exterior side of a fence 

located on the same property  that might facilitate the climbing of 
the swimming pool fence;  

 
i) Sun-decks or walkways may be used as part of a swimming pool 

fence provided that they are constructed so as not to facilitate 
climbing and are a minimum of 1.22 m above the immediately 
adjacent grade level and if equipped with a gate, such gate shall be 
constructed in accordance with Section 3.6 (g); 
 



 

j) Once a swimming pool is filled with water it must be fenced.  A 
temporary enclosure is permitted in lieu of a swimming pool fence, 
but must be replaced with a permanent fence in accordance with 
Section 3.4, 3.5 and 3.6 within fourteen (14) days of the pool being 
filled with water. 

 
3.7  Every owner of a lot containing a swimming pool shall ensure that the gate 

providing access through the swimming pool fence is locked whenever the 
swimming pool is not in use. 

 
3.8  The provisions of this by-law requiring the erection of a fence shall not apply 

to an above ground pool that complies with the following standards: 
 

a) sides of not less than1.22 m above grade; and 
 

b) the point where a user of the above ground pool gains access to 
the pool is protected by a gate as outlined by Section 3.6 (g). 

 
RESIDENTIAL ZONES ALONG A WATERWAY 

 
3.9 On lots abutting a waterway, no person shall construct, or cause to be 

constructed: 
 

a) a fence that exceeds  0.91 m in height in any front yard;  
 
b) a fence that exceeds 1.83 m in height in any side yard; or 
 
c)   a fence in any rear yard except in compliance with the following 

height regulations: 
 

i. a fence, not exceeding 1.83 m in height, located in any yard 
abutting a waterway may extend a maximum of 6 m from 
the main wall of the dwelling on the same property closest 
to the water, beyond the 6 m maximum a fence shall be 
limited to a maximum 1.22 m in height and be of an open 
type construction. At no time is a fence to be located closer 
than 3 m to the water’s edge. 

 
3.10 On lots abutting a waterway, every swimming pool fence must comply with 

Sections 3.1, 3.4, 3.5 and 3.6 of this by-law.   
 
3.11 Notwithstanding Section 3.10 on lots abutting a waterway, the portion of the 

property open to the waterway is permitted to be unfenced provided that there 
is no gap between the swimming pool fence and the said waterway or a break 
wall. 
 

3.12 On lots abutting a waterway, a hedge, located in any yard abutting the 
waterway, shall be deemed to be a fence. 

 
 
PART IV 
 
GENERAL PROVISIONS – COMMERCIAL/INDUSTRIAL/INSTITUTIONAL ZONES 
 
4.1  Unless permitted by a site plan agreement or any other development 

agreement executed by the Town, a fence on any property zoned 
Commercial, Industrial or Institutional shall not exceed 2.44 m in height. 

 
4.2 Barbed wire may be placed on the top of a fence on any property zoned 

Commercial, Industrial or Institutional that does not abut a residential zone, 
provided that the said fence is a minimum of 1.83 m in height.   
  



 

PART  V 
 
GENERAL PROVISIONS – AGRICULTURAL ZONE 

 
5.1      Properties in an Agricultural zone containing a residential use with a lot area 

of less than 1 ha and abutting other similar lots shall comply with  Part III of 
this by-law. 
 

5.2 Barbed wire may be used in the construction of a fence on any property 
zoned Agricultural that does not abut a residential zone. 

 
5.3 Nothing in Section III of this By-law shall apply to the construction of a fence 

to contain livestock on a lot larger than 1 ha. 
 
5.4  An electrified fence may be erected on any property zoned Agricultural 

provided such fence: 
 

a) has a maximum 12 volt trickle charge; 
 

b) is designed and erected solely to contain animals; and  
 

c) has attached thereto, at approximate 30.48 m intervals, a sign 
warning   that the fence carries electricity.   

   
 PART VI 
 
SALVAGE YARD FENCING 

 
6.1 Notwithstanding any other provisions of this By-law, no person shall establish, 

operate or maintain or cause or permit the establishment, operation or 
maintenance of a salvage yard unless the land on which the salvage yard is 
located is fenced. 

 
6.2 No person shall erect or construct or cause or permit to be erected or 

constructed, fence on a lot used as a salvage yard except in accordance with 
the following provisions: 

 
a) Except as provided in clause (c) of this subsection, a fence within any 

front, rear or side yard shall be not less than 3.05 m and not greater 
than 4.6 m in height; 
 

b) A fence to enclose a front yard shall be setback from the lot line a 
distance equal to the front yard setback requirement of the zone in 
which the salvage yard is located. 
 

c) Except as provided for in clause (c) of this subsection, a fence in any 
yard shall be of consistent height and material and shall be fully 
screened. 
 

d) A fence on a lot used as a salvage yard shall not be constructed using 
any of the following: shipping containers, sea cans, truck bodies, truck 
trailers, bus bodies, used building materials unless erected on a stable 
support system and painted a single neutral colour 
 
 

PART VII 
 
HEIGHT CALCULATIONS 

 
7.1  The height of a fence at any given point shall be measured from the grade at 

the base of the fence, exclusive of any artificial embankment, provided: 
 

a) where changes in grade contours along the fence line result in 
changes in height of the fence, the height of the fence is deemed to 
be the average height of the fence over any 2.44 m portion. 

 
 
 



 

GRADE DIFFERENCES BETWEEN LOTS  
 
7.2      Where grade elevations of adjacent lots differ, the height of any boundary 

fence shall be measured from the mean grade elevation between the lots. 
 
SIGHT VISIBILITY TRIANGLES – DRIVEWAYS AND CORNER LOTS 

 
7.3  No person shall erect a fence or keep any hedge in any zone greater than 1 

m in height at any point: 
 

a) within a 9.14 m sight visibility triangle, measured along the property 
line at the intersection of any two streets or at the intersection of 
two parts of the same street meeting at an angle of not more than 
135 degrees; 
 

b) within a 4.57 m sight visibility triangle measured at the intersection 
of any driveway and the property line of any street. 

 
PART VIII 
 
VARIANCES 
 
8.1 Any person, being the occupier or owner of land in the Town, may apply to 

the Chief Building Official for permission to exceed any of the requirements 
set out in this by-law, and if the Chief Building Official is satisfied that the 
proposed application is reasonable and does not contravene the purpose and 
intent of the provisions of this by-law, then the Chief Building Official may 
grant such permission, in whole or in part, conditionally or unconditionally, as 
deemed advisable. 
 

PENALTY 
 
8.2 Every person who contravenes any of the provisions of this by-law is guilty of 

an offence and shall, upon conviction thereof, pay a fine as provided for in the 
Provincial Offences Act, R.S.O. 1990, c.P.33, as amended, exclusive of 
costs. 

 
SEVERABLITY 
 
8.3     Should any section, subsection, clause or provision of this by-law be declared 

by a court of competent jurisdiction to be invalid, the said section shall not 
affect the validity of this by-law as a whole or any part thereof, other than the 
part so declared to be invalid. 

 
MISCELLANEOUS 
 
8.4  This by-law shall be deemed to have come into force and take effect on the 

date of the final passing thereof. 
 
8.5 By-law 96.2005 regulating fences and/or swimming pool fences passed under 

the Municipal Act, S.O. 2001, c.25, as amended, by the Town of Kingsville is 
hereby repealed. 
  



 

8.6 All owners of lots containing a swimming pool must comply with the 
provisions of this by-law.  Swimming pool fences erected prior to this by-law 
coming into force shall not be considered lawful unless they conform to this 
by-law.  All other legal fences erected prior to this by-law coming into force 
are deemed to be lawful fences.  
 
THIS BY-LAW WAS READ A FIRST, SECOND AND THIRD TIME AND 
FINALLY PASSED THIS 11TH DAY OF DECEMBER, 2017. 
 
 

     
     
      

MAYOR, Nelson Santos 

 

DEPUTY CLERK-COUNCIL 
SERVICES, Sandra Kitchen 

 
                
 

 


